Актуално

Площадка по безопасност на движението в училище

От 2019 г. Шесто основно училище „Свети Никола“, гр. Стара Загора, работи по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата“, с бенефициент – Министерството на образованието и науката на Република България.

Площадка разполага с улици, кръстовища, кръгово движение и велосипедна алея, запълнени с вертикална сигнализация (пътни знаци и светофари) и хоризонтална маркировка. 

Децата имат възможност в реална среда подробно да се запознаят чрез игри и открити уроци с правилата за движение по пътищата, както и с техническите средства за организация и регулиране на движението. 

Провеждат се и демонстрации със симулационни алкоочила (стимулиращи възприятията на човек с повишено съдържание на алкохол в кръвта). Учениците могат да се убедят колко е трудно човек да се движи след употреба на алкохол.

На снимките са ученици в IV клас от VI ОУ „Свети Никола“, които познават и спазват правилата за движение по пътищата.

 

 

 

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ДЕТСКАТА КНИГА

Първо онлайн издание на кампанията

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ДЕТСКАТА КНИГА 

 Симона Грозева стана носител на титлата "Малък голям писател"

nsdk

 

Първото изцяло онлайн издание на кампанията НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ДЕТСКАТА КНИГА събра над 500 таланти от цялата страна!

Вече са ясни и тазгодишните носители на титлите „Малък голям писател“ и „Малък голям художник“ в тазгодишното издание на НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ДЕТСКАТА КНИГА. Това са децата, представили се най-добре по време на 14-те творчески работилници в инициативата.

Сред отличените писатели е и  Симона Грозева от 5 в клас, която стана първият носител на титлата “Малък голям писател” от 6 ОУ “Свети Никола” - гр. Стара Загора.

Честито!

Награда "Неофит Рилски"

 Със Заповед № РД 09-1096/19.05.2020 г. на министъра на образованието и науката за дългогодишна, цялостна професионална дейност в системата на предучилищното и училищното образование е удостоена с наградата "Неофит Рилски":

Стоянка Кръстанова Василева, старши учител в начален етап на основното образование.

Тази награда е едно морално преклонение пред значимите постижения на учителката, една висока оценка на нейната всеотдайност и творчески дух.

 

nrilski

 

---

Написаното остава. Пиши правилно!

 

 

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките традиционно кани всички учители и ученици да се присъединят към кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“ https://ibl.bas.bg/kampaniyata-vnapisanoto-ostava-pishi-pravilnov-za-24-may-2020-godina/.

Като партньор на инициативата Националното издателство „Аз Буки“ също се включва в кампанията, като публикува подготвения от учените текст за диктовка и кани ученици от цялата страна да оценят чрез него знанията си.

За шеста поредна година на 24 май (както и през целия месец май) малки и големи ученици правят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета, култура и наука.

Тази година в интересното събитие участваха и учениците от 3ж клас на Шесто ОУ „Свети Никола“, гр. Стара Загора, с класен ръководител г-жа Стелиана Иванова.

На 18.05.2020 г. третокласниците изслушаха записа с текста на диктовката във виртуалната си класна стая. Децата проявиха голямо старание и показаха, че познават правописните и пунктуационни правила.

Резултатите на участвалите ученици са много добри, а най-успешно справилите се с диктовката ще получат награди.

Инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ се е превърнала в традиция за нашето училище. Учениците осъзнават колко важно е да бъдем грамотни, да познаваме родния си език  и винаги с гордост да помним, че сме българи!