УЧЕНИЧЕСКИ УНИФОРМИ ЗА 2020-21 УЧЕБНА ГОДИНА

ОРГАНИЗАЦИЯ ПО ДОСТАВКА

НА УЧЕНИЧЕСКИ УНИФОРМИ ЗА 2020-21 УЧЕБНА ГОДИНА

VІ ОУ "Свети Никола”

Град Стара Загора


ПОКУПКА НА УНИФОРМАТА:

1. Бъдещите новоприети ученици на VІ ОУ "Свети Никола” гр.Стара Загора, желаещи да имат униформа за 15 септември 2020г., да посетят магазина ни за ученически униформи намиращ се на ул. “Хаджи Димитър Асенов” 116, в периода  от 03 юни до 30 юли 2020г., с цел ПОКУПКА на „УНИФОРМАТА”.

2.  Всички  останали   ученици  на   VІ ОУ "Свети Никола”  гр.Стара Загора,   желаещи да имат униформа за 15 септември 2020г.,  да посетят магазина ни за  ученически  униформи намиращ се на ул.“Хаджи Димитър Асенов” 116,  в  периода    от 31 юли до 31 август  2020г., с цел ПОКУПКА на „УНИФОРМАТА”.

3. Наличност на елементи от „УНИФОРМАТА” в магазина:

В магазина целогодишно се поддържат наличности на елементи от „УНИФОРМАТА”, но не можем да гарантираме, че ще има желания от ВАС елемент и размер по всяко време. В магазина ще получите информация за последващи доставки.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МАГАЗИНА:

магазин FORest SCHOOL за ученически униформи намиращ се на ул. “Хаджи Димитър Асенов” 116.  Телефон – 042/603634

Понеделник - петък

09:00 – 18:00 ч.

Събота, Неделя

Почивен ден

Работно време на магазина:

Общувай разумно в интернет!

ПРОГРАМИТЕ ЗА РОДИТЕЛСКИ КОНТРОЛ – СРЕДСТВО ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ РИСКОВЕТЕ И ОПАСНОСТИТЕ, КОИТО КРИЕ ИНТЕРНЕТ

 

Програмите за родителски контрол са средство за предпазване на децата от рисковете и опасностите, които крие интернет. Те са препоръчителни за възрастовата група до 9-10 години и позволяват на родителите не само да са наясно какво правят децата им в интернет, но и дават възможност да се разговаря за рисковете и опасностите, с които детето може да се сблъска в Мрежата. През функцията на приложението за история на употребата може да се проверява какви сайтове и кои приложения е ползвало детето. Това дава повод да се разговаря за качествата на всеки сайт, какво е интересно и какво е полезно, а също така – за съществуването на сайтове, които не са подходящи за деца. Всъщност най-добрата защита на детето срещу попадането в рискови ситуации в интернет е то да свикне да споделя с родител своя онлайн опит и да задава въпроси. Това ще му даде увереността, че всяко нещо, което го обезпокои в интернет, може да обсъди с родител. Освен това ще го подготви за свободно ползване на интернет, след като навърши определена възраст – 9 или 10 години.

Обезателно поговорете с детето защо сте решили да използвате такава програма – че целта Ви е то да бъде защитено от евентуални опасности онлайн.

За да имате готовност да отговаряте на въпросите на детето, можете да се запознаете с основните рискове и опасности за деца в интернет на сайта на Центъра за безопасен интернет –  http://www.safenet.bg/bg/risks.

Ако искате да се посъветвате с някого за това как би могъл да протича разговорът с детето за интернет, кои са важните неща, на които да обърнете внимание и др., можете да се свържете с Консултантската линия на Националния център за безопасен интернет на тел. 124 123 (еднократно заплащане на 15 ст. без значение каква е продължителността на разговора) или през чат-модула на сайта – http://www.safenet.bg.

За потенциално незаконно съдържание или действия срещу дете в интернет можете да подадете сигнал на интернет Горещата линия http://www.safenet.bg/bg/podai-signal-za-nezakonno-sudurjanie.

За сигнали и консултации в други държави можете да се информирате на портала на европейската мрежа от центрове за безопасен интернет https://www.betterinternetforkids.eu/web/portal/policy/insafe-inhope

Източник: ДАЗД

 

 

ПРИЛОЖЕНИЕТО PROTECT YOUR KID

 

Protect Your Kid ( http://protectyourkid.bg/) е безплатно приложение, което помага на родителите да осигурят на децата си безопасно онлайн изживяване. Приложението е за Андроид телефони и таблети и е на български език. Посредством него родителят може да ограничи достъпа до неподходящо съдържание, да зададе колко време детето може да играе или да стои в социалните мрежи. Приложението позволява да откриете детето си чрез GPS функцията.

Protect Your Kid ( http://protectyourkid.bg/) беше номинирано като едно от ТОП 391 приложения в конкурса на ООН World Summit Awards. Фирма Булбера (http://bulbera.com/), която е създател на приложението  е наградена като “Иновативно предприятие на 2017г.” на церемония с президента на Р България г-н Румен Радев.

Protect Your Kid и Булбера са партньори на ДАЗД и участват в редица събития насочени към повишаване на цифровата грамотност на деца, учители и родители.

Линк към приложението :

http://protectyourkid.bg/

Източник: ДАЗД 

Ученически униформи

Бъдещите първокласници и всички ученици от Шесто основно училище "Свети Никола", желаещи да имат ученическа униформа за новата учебна 2017/2018 година, е необходимо да посетят магазина за ученически униформи, намиращ се на адрес: гр. Стара Загора, ул. „Хаджи Димитър Асенов“ № 116.

 

Работно време на магазина:

Понеделник – петък: 09.30 – 18.00 ч.

Събота и неделя: почивни дни

 

Подновяване на процедурата за въвеждане на униформи за учениците на VІ ОУ „Свети Никола”

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ, УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ!

През настоящата учебна година, по молба на Училищното настоятелство беше подновена процедурата за въвеждане на униформи за учениците на VІ ОУ „Свети Никола”. 

Педагогическият съвет на училището взе решение да подкрепи Настоятелството, като това решение беше продиктувано от следните цели:
-    да се дисциплинира в учениците чувство за отговорност и спазване на правилата;
-    да се създаде у тях чувството за единност и принадлежност към училището;
-    да се преодолее разликата в социалния статус;
-    да се утвърдят символи на нашето училище, един от които е униформата;
като считаме също, че въвеждането на униформа
-    ще допринесе за засилване на контрола на децата, които влизат на територията на училището, което ще улесни опазването на децата от училище от агресивно поведение на ученици от други училища и от трети лица;
-    ще се възпита в учениците уважение към училището, определяйки точно границите на „прилично облекло”, каквото се изисква към момента съгласно Правилника на училището.

Въпреки добрите намерения, които продиктуваха нашата идея, срещу решението бяха пуснати жалби и възражения.

При обсъждане на наведените доводи против униформите стигнахме до извода, че е налице неразбиране на мотивите, за въвеждането им или погрешно предадена и пресъздадена информация относно задължителния характер на носенето.

На първо място идеята на Настоятелството и Училищното ръководство е децата да осъзнаят, че униформите не следва да се носят по задължение, а защото са горди ученици на VІ ОУ „Свети Никола” и този символ на училището ще ги прави уникални сред останалите ученици от града и ще отразява тяхната принадлежност към училището.

Никога и по никакъв повод училищното ръководство не е употребявало думата „задължително” що се отнася, както до закупуването на униформи точно от този производител или относно носенето от учениците на униформено облекло през учебната година. Утвърдени са само вида на униформата и цветовете на същата.

Желанието да бъдеш част от идеята да се отъждествяваш с училището, в което учиш, посредством един от символите му – ученическата униформа, не може да бъде подчинено на писани закони, то е въпрос на личен морален избор на всеки ученик, естествено подкрепен от родителите. Никой и по никакъв начин не може да накара учениците на сила да бъдат с униформата, избрана от училището за символ на същото, никой няма да бъде връщан от учебни часове, ако не желае да я носи, но целите, които стоят зад въвеждането й, ни карат да отстояваме идеята и да докажем, че това е правилния избор.

Факт е, че родителите на повече от половината ученици желаят въвеждането на ученическа униформа и се надяваме, че постепенно всички ще осъзнаят предимствата от въвеждането и. Всеки нов випуск на това училище ще влиза с идеята, че принадлежността си към него ще показва чрез един от символите му – униформата. Осъзнаваме, че винаги ще има противници на тази идея, но когато привържениците са повече, ние сме обнадеждени, че въпреки невъзможността чрез писано правило да задължим децата да я носят, униформата ще се превърне в желано облекло за учениците на VІ ОУ „Свети Никола”, защото тя е обединителния символ на училището и е гордост да си негов ученик.

Благодаря на всички родители, които подкрепиха тази идея на Училищното настоятелство.

Благодаря и на онези, които са против и чрез жалбите си предизвикаха проверка на училището от Инспектората по образованието, която констатира, че не сме нарушили с нищо правото на личен избор на всеки и следвайки закона сме успели да убедим по-голяма част от родителите и учениците в положителните страни на въвеждането на униформа.

На тези родители, които са против пожелавам да успеят да възпитат у децата си онези ценности, които ще доведат до едно здраво и сплотено общество, в каквото те ще трябва да растат, работят и отглеждат своите деца.

Отричането изцяло, на това, което по една или друга причина не ни харесва, не означава, че то не е правилно или зад него не стоят благородни цели.

Затова не следва да пречим на тези, които са подкрепили идеята, да я реализират, а Вашите деца надявам се, виждайки гордостта, с която учениците носят униформата, ще успеят да Ви убедят, че искат да принадлежат към идеите и ценностите на VІ ОУ „Свети Никола”.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УЧИЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО